Baby

Baby groeispurt

In de eerste paar maanden van je leven zul je zeker veel groeispurten bij je baby merken. Kortom, de respectievelijke groeispurt verwacht baby’s op dezelfde leeftijd. Uw kind zal niet alleen groter worden, maar de hersenen zullen gedurende deze tijd ook erg snel groeien. Tijdens deze weken en maanden is het erg belangrijk dat u er bent voor uw baby. Het moet nog wennen aan de nieuwe wereld en je moet er dichtbij zijn. Zo herken je een groeispurt bij je kind Als uw kind zich plotseling anders gedraagt, kan dit komen door een groeispurt. Veelvoorkomende symptomen van dergelijke opflakkeringen zijn onder meer slechte slaap, gehechtheid, constant huilen of onophoudelijke schreeuwaanvallen. Elke groeispurt wordt door baby’s anders ervaren en elke baby maakt deze spannende tijd anders door. Hoe kan ik mijn kind kalmeren tijdens een groeispurt? De baby kalmeren tijdens een groeispurt kan soms onmogelijk lijken. Ieder kind moet zo’n fase doormaken. Gedurende deze tijd zou je er meer dan normaal voor je kleine lieveling moeten zijn en je niet van hem af moeten keren. Aandacht en nabijheid kunnen helpen om deze fase snel en effectief te doorstaan. U kunt uw baby het beste kalmeren door hem in uw armen te dragen of borstvoeding te geven. Zingen of praten zou ook moeten helpen. Uw baby mag zich onder geen beding door u overweldigd voelen. Dit kan het alleen maar onrustiger maken en dit heeft weer invloed op jou als stress. Dus blijf in balans en creëer de nodige rust en ontspanning voor jullie beiden. Omdat evenwichtige ouders meestal ook een meer gebalanceerde baby hebben. Als je in je eentje niet alle stress aankunt en je partner je ook niet kan helpen, zoek dan hulp van vrienden of kennissen. Zij zullen u zeker helpen.

Wanneer vindt er een groeispurt plaats?

De eerste groeispurt vindt meestal plaats rond de vijfde week. Dit is echter niet gebaseerd op de vervaldatum maar op de berekende datum. In de eerste levensmaand maakt de baby echter weinig veranderingen door. De groeispurten bij uw kind eindigen uiteindelijk rond de 56e levensweek. Ze eindigen dus net zo snel als ze begonnen.

Groeispurt in de achtste week

De tweede groeispurt vindt bij uw baby plaats rond de achtste week. Vanaf nu kan uw kind al zijn zintuigen, zoals horen, proeven en zien, beter gebruiken. Vanaf deze fase wordt uw baby onafhankelijker naast nieuwe vaardigheden en kan hij zelfs tot zijn eigen voeten reiken. Bovendien kan uw kind nu zijn hoofd optillen en zijn eerste gezichten trekken. Vanaf nu kunt u uw baby even alleen laten, zodat hij zich bezighoudt.

De derde groeispurt

De volgende ontwikkelingsspurt vindt meestal plaats in de 12e levensweek. Je baby zal nu nog actiever zijn en wil communiceren met mama en papa. Bovendien wil je baby nu bezig gehouden worden als hij niet slaapt. Zelfs als het als vermoeiend of stressvol voor je wordt ervaren, maakt een eerste glimlach van je baby alles goed. Ook vanaf dit moment is bijzondere voorzichtigheid geboden! De baby zal nu proberen alles in haar mondje te stoppen. Je moet hier altijd voorzichtig zijn, zodat de baby geen kleine onderdelen inslikt.

Vierde groeispurt in week 19

Vanaf deze ontwikkelingsspurt begint de orale fase bij de baby. Vanaf nu zal je baby nog meer dan voorheen proberen om iets in zijn mond te stoppen. U moet daarom goed blijven opletten en alle kleine voorwerpen indien mogelijk buiten het bereik van de baby houden. Daarnaast kan het tijdens deze fase vaak voorkomen dat uw baby ’s nachts niet wil slapen. Dat kan voor u onrustige nachten betekenen. Een goede tip om deze fase zo goed mogelijk door te komen is door een akoestisch slaaphulpmiddel aan te schaffen. Dit staat ook wel bekend als “witte ruis”. Met behulp hiervan zal uw baby waarschijnlijk beter slapen. Dergelijke “witte ruis” zendt frequenties uit die lijken op een uitzendscan op de radio. Deze frequenties zijn op geen enkele manier gevaarlijk of schadelijk. Het ontspant uw baby onwillekeurig. Het is dus het proberen waard.

Vijfde groeispurt in week 26

Vanaf nu zal de baby ineens je reacties gaan testen. Naast nieuwe indrukken, zal het blijven proberen om blokken te laten vallen om te zien hoe u erop reageert. Ook begint je baby nu te brabbelen. Deze geluiden kunnen je erg fascinerend in de oren klinken en je hoeft niet te lang te wachten tot het kind zijn eerste woordje uitspreekt.

Groeispurt in de 37e week

Uiterlijk nu moet uw appartement kindveilig zijn gemaakt. Met name laden of tafelranden moeten nu overeenkomstig worden vastgezet. Deze plaatsen hebben de neiging het hoofd van de baby te stoten of anderszins te verwonden. In diverse drogisterijen en supermarkten zijn er speciale hoezen voor dergelijke meubelen. Kinderen in deze fase beginnen nu voor het eerst te kruipen en willen de wereld zelf ontdekken. Hier kunnen baby’s echter geen gevaren voor zichzelf inschatten. Pas dus op als uw kind alleen door het appartement kruipt. Nu kan uw baby heel duidelijk begrijpen wanneer u hem iets verbiedt. Toch zal het kind altijd een eigen mening hebben en niet altijd alles door de ouders laten verbieden. Zorg er ook voor dat u niet te streng bent met de baby. Het is nog erg klein en moet alles zelf leren.

De voorlaatste groeispurt

De eerste maanden zijn voorbij en de voorlaatste groeispurt is duidelijk merkbaar. Dit vindt plaats rond de 46e week. Kinderen beginnen zich nu op te richten en willen overal klimmen. Bovendien wil je baby nu overal betrokken zijn en deelnemen aan je dagelijkse leven. Ouders moeten nu intensiever met de baby omgaan.

De groeispurt van de baby in week 55

De laatste stoot vindt plaats rond de 55ste week. De ontwikkeling van de baby is echter nog lang niet voltooid. Vanaf deze fase wordt je baby steeds zelfstandiger en zet hij de eerste stapjes. Je baby ontwikkelt zich nu steeds meer tot peuter. Vanaf nu leert het steeds meer nieuwe vaardigheden en zo uw leven verrijken. Bovendien kunnen de eerste tanden nu zelf voelbaar zijn. Gedurende deze tijd hebben baby’s de neiging om veel te huilen en ’s nachts minder te slapen. Het helpt hier als mama en papa de baby hun nabijheid en veiligheid laten voelen.

Elke groeispurt is individueel

Lichamelijke groei en de daarmee gepaard gaande terugvallen kunnen ondanks de genoemde tijden en tips individueel plaatsvinden. Dus je moet jezelf en je peuter niet onder druk zetten als hij er nog niet klaar voor is. Elk kind is anders en heeft zijn eigen ontwikkelingsritme. Vooral premature baby’s hebben een andere temporele ontwikkeling en de groeispurten kunnen anders verlopen. Er kunnen ook verschillen zijn in het aanleren van vaardigheden. Sommige kinderen leren praten en dan lopen, terwijl anderen leren lopen en dan praten. Dus wat uw baby precies in één batch leert, is individueel. Iedereen begon klein om te leren spreken en lopen. Uiteindelijk kan het niemand iets schelen wanneer uw kind begon met het leren van individuele vaardigheden. Als je nog steeds het gevoel hebt en verschillende signalen aangeven dat er echt iets mis is, is het raadzaam om de kinderarts om advies te vragen. Ze hebben misschien handige tips of uitleg voor u. Meestal is de angst echter ongegrond en is de baby in orde. Toch kan het als ouder een kalmerend effect op je hebben als een professional je geliefde onderzoekt en je verzekert dat alles in orde is.

Aan al deze groeispurten zit maat één nadeel, je moet steeds nieuwe babyspullen kopen omdat ze overal uitgroeien.