Slaapapneu

Hoe herken je slaapapneu?

Veel mensen hebben er tegenwoordig last van: slaap apneu. Maar wat is dit precies, en belangrijker nog, wat is er aan te doen? Een van de belangrijkste kenmerken van slaap apneu is dat je ’s nachts af en toe stopt met ademen. Dit kan als hinderlijk en ook beangstigend worden ervaren. En misschien herken je jezelf ook wel in de volgende symptomen: Je bent vermoeid, slaapt slecht en wordt niet uitgerust wakker. Overdag heb je moeite met concentreren, je raakt snel geïrriteerd en tevens heb je snel last van hoofdpijn. En je partner wordt gek van jouw luide gesnurk! Al deze dingen horen bij slaap apneu. Weet je niet zeker of je het hebt? Dan kun je je eenvoudig laten testen. 

Slaap apneu verder uitgelegd

Maar voor je zult lezen hoe je je kunt laten testen hier nog even wat uitleg over hoe slaap apneu nu precies veroorzaakt wordt. Het woord ‘apneu’ betekent letterlijk ‘geen lucht’. Daarbij sluiten je tong, je huig of de weke delen achterin je keel in je slaap de luchtpijp af. Dit kan tien seconden duren, maar soms zelfs een minuut lang! Dus ja, dan krijg je het behoorlijk benauwd ’s nachts. Deze momenten kun je 10, maar soms ook wel 40 keer per uur meemaken ’s nachts! Op die manier ontwikkel je een behoorlijk slaaptekort dat structureel is. Want je wordt ook niet uitgerust wakker. Je organen krijgen bovendien te weinig zuurstof. Dit in combinatie met vermoeidheid, hoofdpijn en slaaptekort zijn op de lange termijn ook nadelig voor je gezondheid.

Zingen en goede voeding bij slaap apneu

Wat kun je zelf doen? Sommige onderzoekers beweren dat zangoefeningen, die bepaalde keelspieren versterken, ook de symptomen van obstructieve slaap apneu verlichten. Daarnaast is het belangrijk om gezond en onbewerkt te eten. Veel koffie en alcohol is voor niemand goed, dit kan je apneu mogelijk verergeren. Studies tonen bovendien aan dat slaap apneu wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur in het speeksel waardoor je een gespannen huig krijgt. Het nuttigen van veel fructose (denk bijvoorbeeld aan vruchtensappen) zou de aanmaak van urinezuur bevorderen. Het is daarom raadzaam de inname van fructose te beperken. Vetarm eten wordt door veel onderzoeken steeds meer afgeraden. Het gebruik van bepaalde essentiële oliën kan ook heilzaam zijn bij apneu, zoals wierook en sandelhout. Deze kun je in een diffuser doen en zo kunnen ze je ondersteunen bij een goede nachtrust.

Slaap apneu test laten doen?

Je kunt natuurlijk ook een slaap apneu test laten doen bij een professioneel apneucentrum! Dit kun je eenvoudig online doen. Je dient dan een vragenlijst in te vullen. De uitslag wijst uit of je al dan niet een verhoogd risico op slaap apneu hebt. Door dit tijdig te weten kun je ernstige gezondheidsgevolgen zoals burn-outklachten, sociale problemen door vermoeidheid of zelfs herseninfarcten mogelijk voorkomen. Indien je een verhoogd risico op apneu hebt kun je een slaaponderzoek bij jou thuis aanvragen (tijdens corona is dit ook mogelijk). Het onderzoek vindt plaats in je eigen bed. Middels een band om je buik, een metertje om je vinger en een flowmeter in je neus wordt je ademhaling gemeten. Verwijzing van je huisarts is wel nodig. De diagnose wordt gesteld door een longarts, KNO arts of neuroloog. 

Behandeling

Mocht je de diagnose krijgen, dan wordt er gekeken naar vervolgstappen voor een behandeling. Als dit een behandeling via een apneucentrum is zijn dit geen essentiële oliën of voedingsadviezen. Soms werken die ook niet genoeg. De meest toegepaste (klinische) behandeling bij een apneucentrum is het CPAP-apparaat: een soort slang waar je doorheen ademt voor een gelijkmatigere ademhaling gedurende de nacht. Daarnaast is de MRA-snurkbeugel een veelgebruikte behandeling. Je onderkaak wordt hiermee een stukje naar voren geschoven en maakt zo achterin uw keel meer ruimte. Welke behandelmethode bij jou past en ook werkt, zal even zoeken zijn. Je kunt bij een apneucentrum informeren voor meer advies en info over slaap apneu, testen en (klinische) behandelmogelijkheden.