Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

Als je zwanger bent sta je voor een belangrijke keuze: wil je graag thuis bevallen of kies je toch voor een ziekenhuisbevalling? Deze keuze is voor elke vrouw anders. De ene vrouw voelt zich comfortabel in haar eigen huis, terwijl de andere vrouw liever het veilige gevoel van het ziekenhuis heeft. Ben jij zwanger en twijfel je tussen een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beide op een rijtje.

Comfortabel in je eigen huis

Het grootste voordeel van thuis bevallen, is dat je bevalt met de gemakken van je eigen huis om je heen. Daarnaast vinden veel vrouwen het fijn dat zij na de bevalling gewoon in hun eigen bed kunnen slapen. Je hoeft bij een thuisbevalling niet bang te zijn dat je niet goed begeleid wordt. De verloskundige komt bij je thuis en zij weet precies wat zij moet doen om jou te ondersteunen. Het nadeel van een thuisbevalling is dat je bij eventuele complicaties toch snel naar het ziekenhuis vervoerd moet worden.

Alle nodige zorg bij de hand

Vrouwen die ervoor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen doen dit meestal om er zeker van te zijn dat zij alle nodige zorg om zich heen hebben. In het ziekenhuis zijn namelijk alle specialisten aanwezig en zij kunnen meteen ingrijpen wanneer dit nodig is. Een ander voordeel van een ziekenhuisbevalling is dat er meer mogelijkheden zijn op het gebied van pijnbestrijding. Het nadeel van bevallen in het ziekenhuis is dat dit minder persoonlijker is dan een thuisbevalling. Je bent in een onbekende omgeving en waarschijnlijk ken je een groot gedeelte van de dokters niet.

De pijn bestrijden

Tijdens zowel een ziekenhuisbevalling als een bevalling thuis zijn er verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding. Allereerst kun je de pijn bestrijden door verschillende ademhalingsoefeningen te doen. Door goed op je ademhaling te letten kan je lichaam beter ontspannen en dit verlicht de pijn. Een andere manier om de pijn te verlichten is door van houding te wisselen. De ene vrouw vindt het fijn om op haar rug te liggen, terwijl een ander liever staat. Als je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen kun je de pijn ook nog bestrijden met bijvoorbeeld lachgas of een ruggenprik.